2015-11-12

SĂ„ skapas ett klimatsmart Eskilstuna!

Miljöpartiet ser att Eskilstuna har stora möjligheter att utvecklas och bli en Ànnu bÀttre plats att leva och bo pÄ. Vi vill att det ska byggas fler bostÀder för att möta ett ökat behov. Men det mÄste ocksÄ vara enkelt och smidigt att ta sig fram pÄ ett klimatsmart sÀtt, bÄde i staden, pÄ landsbygden.

Det Àr glÀdjande att fler och fler vÀljer att Äka kollektivt. Miljöpartiet vill göra det lÀttare för fler att Äka kollektivt för att möta ett ökat behov. Det ska vara lÀtt att cykla, fler och fler upptÀcker att el-cykeln i flera fall kan ersÀtta bilresor. DÀrför vill vi satsa pÄ att bygga fler och tryggare cykelbanor till exempel genom att undanröja irriterande hinder för cyklister som kantstenar och farligt placerade stolpar.

HÄllbara transporter Àr billiga och smidiga, bÄde för den enskilde och för samhÀllet. För varje mil som en Eskilstunabo cyklar sparar skattebetalarna 15 kr pÄ grund av bland annat minskade sjukvÄrdskostnader och minskat vÀgslitage. NÀr fler ansluter sig till bilpooler minskar antalet bilar, vilket frigör mer yta för bostÀder, mötesplatser och grönomrÄden. HÀr ska kommunen visa vÀgen genom att lÄta tjÀnstebilar bli bilpooler pÄ kvÀllar och helger.

Kollektivtrafik och cykel kommer inte att tÀcka hela vÄrt transportbehov. Bilen kommer fortsatt att behövas, speciellt i gles- och landsbygd. Vi behöver underlÀtta för elbilar som innebÀr en förbÀttrad trafikmiljö; mindre buller och renare luft för vÄra barn. SÄ fort som utvecklingen gÄr nu kommer elbilar att vara billigare Àn fossildrivna bilar i inköp och definitivt mycket billigare att tanka. DÀrför tror vi att behovet av laddinfrastruktur kommer att öka.

Vi vet att mÄnga kÀnner stark oro inför klimathotet. 80% av alla unga har kÀnt Ängest inför klimatkrisen enligt en undersökning av WWF. Vi vill inte att vÄra barn ska behöva vara rÀdda för framtiden. Vi vill att Sverige ska bli en av vÀrldens första fossilfria vÀlfÀrdsnationer, och vi vill att Eskilstuna ska vara drivande i den positiva utvecklingen. Vi ser omstÀllningen som en chans till utveckling och förbÀttring. Det finns mÄnga smarta lösningar som kommer att förenkla och förbÀttra vÄra liv. Vi Àr övertygande om att omstÀllningen kommer att skapa nya jobb och vÀlfÀrd.

Vi vill att Eskilstuna ska utformas för medborgare snarare Àn för konsumenter. Det ska finnas gott om platser som uppmuntrar till möten mellan mÀnniskor, en picknick med filt i solen eller en skridskotur. Att bygga staden smart Àr en nyckel till en trevlig stad att leva i med lÄngsiktigt hÄllbara transporter, om det Àr nÀra mellan bostad arbete och affÀr minskar transportbehovet.

Miljöpartiet vill:

  • Bygga fler laddstationer till elbilar
  • Bygga fler cykelvĂ€gar och göra cykelvĂ€garna tryggare
  • Satsa mer pĂ„ energieffektivisering
  • LĂ„ta kommunens tjĂ€nstebilar bli bilpooler pĂ„ kvĂ€llar och helger

Linus Pettersson Lakso, ledamot stadsbyggnadsnÀmnden och klimatambassadör för MP Sörmland

Tillbaka till bloggar >>