2022-09-09

Dags för ordning och reda i energidebatten

I den hĂ€r bloggen försöker jag reda lite ordning bland pĂ„stĂ„enden som "Är ni glada nu nĂ€r vi eldar olja?" och "Om ni bara inte stĂ€ngt ner kĂ€rnkraften". Vi i Miljöparitet har hört detta tillrĂ€ckligt nu. Det Ă€r dags att vĂ€nda lite pĂ„ korten.

Har du ocksÄ fÄtt nog av alla dessa osanningar och hittepÄ som sprids i energidebatten. BÄde M och KD har lagt stora delar av sina valkampanjer pÄ att smutskasta oss i Miljöpartiet, sÄ sent som igÄr meddelade de att hela deras slutspurt kommer att Àgnas Ät smutskastning av MP. Vi Àr enligt dem ansvariga för i princip allt dÄligt som hÀnt sedan big bang, inte minst höga elpriser. Syftet verkar vara att fÄ MP ur riksdagen sÄ att de kan bilda en högerregering med stöd av SD.

Det ironiska Ă€r att M och KD:s egen politik bidrar till det höga elpriset


För det första, att vi ser sÄ höga elpriser beror till största del pÄ övriga Europas beroende av fossilgas. Priserna började stiga nÀr allt startade upp efter pandemin och efterfrÄgan fick priset pÄ gas att stick ivÀg. Sedan har Rysslands agerande och olagliga invasionskrig i Ukraina förvÀrrat situationen kraftigt.

Trots att de höga elpriserna till stor del beror pÄ externa faktorer, finns det ÄtgÀrder som hade förbÀttrat situationen för svenska elkunder. Det första Àr mer elproduktion i södra Sverige och det andra Àr energieffektivisering och en smartare elförbrukning.

Energiforsk har gjort tvÄ studier om detta i Är. Den ena visar att elpriset under hösten 2021 hade varit betydligt lÀgre om mer kraft som havsbaserad vindkraft i söder hade byggts ut snabbare.

Havsbaserad vindkraft har stor potential i södra Sverige men har stoppas gÄng pÄ gÄng. De senaste Ären har Moderaterna stoppat eller sagt nej till 125 TWh planerad vindkraft, att jÀmföra med vÄr Ärliga förbrukning pÄ 140 TWh. Det Àr ORIMLIGT (som KD skulle sagt) att i en tid dÄ vi ska elektrifiera samhÀllet och fasa ut fossil energi sÀga NEJ till sÄ mycket ny elproduktion.

Den andra rapporten frÄn Energiforsk utvÀrderar vad som Àr det snabbaste sÀttet att minska elpriserna till i vinter. Av de tre alternativen att köra mer i befintliga fossileldade och kÀrnkraftverk, att energieffektivisera 5 % i hela EU och att bygga ut förnybar elproduktion sÄ Àr energieffektivisering det som ger snabbast ger stor effekt pÄ priset.

Under vĂ„r tid i regering har vi satsat stort pĂ„ energieffektivisering i industri, i byggnader och hos företag. Men alla vĂ„ra satsningar togs bort förra hösten av
ja, gissa vem
 M och KD nĂ€r deras budget röstades igenom i riksdagen. SĂ„ just i Ă„r nĂ€r priserna varit som högst har alla stöd till energieffektivisering försvunnit (!) Galet. Och sen skyller de allt pĂ„ oss.

Vi i Miljöpartiet vill dÀrför:
1) Satsa stort pÄ energieffektivisering för att dÀmpa priserna redan i vinter
2) Se över möjligheterna att frikoppla elpris och gaspris som EU kikar pÄ
3) Snabbt bygga ut mer elnÀt inom Sverige och mer förnybar elproduktion.

Detta medan Moderaterna vill skattesubventionera fossil energi och stoppar vindkraft. Sedast i veckan stoppades en stor havsbaserad vindkraftspark. DÀrtill vill de tillsammans med KD lösa de höga elpriserna genom att bygga ny kÀrnkraft. Produktion som inte kommer stÄ klar pÄ 15-20 Är.

Detta tror inte vi Ă€r lösningen. Befintlig kĂ€rnkraft blir kvar och behövs för elektrifieringen av samhĂ€llet men nĂ€r vi bygger ny elproduktion ska den vara FÖRNYBAR. Och prio alla dagar i veckan Ă€r att fasa ut den fossila energin sĂ„ att vi kan lösa klimatkrisen.

Hur vad det dĂ„ med den nedlagda kĂ€rnkraften? Visst hade den ocksĂ„ gett mer effekt i söder, men var det ens ett alternativ att driva den vidare? Knappast. Det har vi fĂ„tt svart pĂ„ vitt frĂ„n Vattenfalls tidigare styrelseordföranden. De gamla kĂ€rnkraftverken som inte klarade sĂ€kerhetskraven och var nĂ€ra sin tekniska livslĂ€ngd “lades ner pĂ„ helt kommersiella grunder” konstaterar Lars G Nordström, och punkterar dĂ€rmed Kristerssons och Åkessons lögner om att S och MP lade ner kĂ€rnkraften.

Den effektskatt som ofta lyfts fram infördes inte av oss. Vi höjde den en gÄng liksom alliansregeringen gjort före oss, men sedan togs den bort enligt beslut 2016. Snarare Àn enbart effektskatten var det kraven pÄ höjd sÀkerhet som gjorde att Àgarna sÄg kÀrnkraften olönsam. Dessa krav tillkom pÄ EU-nivÄ efter olyckan i Fukushima. DÀrtill ska man komma ihÄg att kÀrnkraften ÀndÄ Àr subventionerad via det försÀkringsansvar som skattebetalarna tar pÄ sig för en eventuell olycka.

Hur som helst Àr de fÄ TWh som den gamla kÀrnkraften gett försumbara jÀmfört med de lÄngt över 100 TWh som högern nu stoppat. Den vÀsentliga skillnaden hÀr Àr att inget företag ville driva vidare gammal kÀrnkraft medan mÄnga företag vill bygga ut vindkraft. Den givna lösningen borde vara att lÄta företag satsa pÄ det som bÄde Àr mest lönsamt och mest miljövÀnligt - förnybar energi.

Satsa pÄ det förnybara och hÄllbara!

ALLA SKA MED NÄR SVERIGE STÄLLER OM!

Tillbaka till bloggar >>