2021-02-17

Viktigt att ha koll pÄ i energidebatten

Vissa partiföretrÀdare gÄr nu hÄrt ut i energidebatten för att sÀtta en bild som passar deras agenda. TyvÀrr verkar det inte finnas nÄgra större skrupler kring att skarva, missleda eller rakt av ljuga svenska folket rakt upp i ansiktet. Inte minst frÄn Moderaterna.

Sverige har det största överskottet av el nÄgonsin!

- att dÄ pÄstÄ att Sverige har elbrist Àr faktiskt en direkt lögn eller osanning. Sverige importerar el nÄgra fÄ timmar under Ären. Men det Àr ÀndÄ fel att sÀga att det rÄder elbrist i Sverige. Sverige importerar Àven bananer och kaffe, men jag har aldrig hört nÄgon pÄstÄ att vi har bananbrist i Sverige?

FOSSIL ENERGI FASAS UT.

Tack vare Miljöpartiets politik exporterar vi mer el Àn nÄgonsin och vi importerar mindre och mer sÀllan el, vi har ocksÄ betydligt mindre fossil elproduktion nu Àn tidigare. Bland annat för att vi införde en skatt pÄ fossila brÀnslen, nÄgot som Moderaterna sÄklart var emot.

Bild 1: Sveriges energiomvandling och nettoexport per Ă„r.

Bild 2: export/import per dag samt utveckling av olika energislag

Naturskyddsföreningen: “Nettoelexporten av el och dess klimatnytta har tredubblats. Offentlig statistik visar att Sveriges nettoexport av el under perioden 2015–2020 uppgĂ„tt till i genomsnitt 20 TWh/Ă„r, jĂ€mfört med 6 TWh/Ă„r under perioden 2007–2014. Om vi antar att en extra TWh elproduktion i Sverige minskar utslĂ€ppen av vĂ€xthusgaser med 600 000 ton i Nordeuropa, har klimatnyttan av svensk nettoelexport ökat frĂ„n 3,6 till 12 miljoner ton om Ă„ret. Dessa 12 miljoner ton motsvarar cirka en fjĂ€rdedel av Sveriges territoriella utslĂ€pp. ...Elimporten frĂ„n Polen har halverats och exporten ökat kraftigt
 ..AnvĂ€ndningen av oljekraftverket i Karlshamn har minskat. ...Kolkraften i Sverige har minskat. Slutligen har Sverige i princip slutat anvĂ€nda kol för el- och vĂ€rmeproduktion. Det skedde genom att en skatt pĂ„ fossila brĂ€nslen i kraftvĂ€rmeverk infördes 2019, vilket Moderaterna motsatte sig
.”

LÀs hela artikeln hÀr. Bra sammanstÀllning av fakta frÄn Naturskyddsföreningen:

flera-partier-vilseleder-om-elsystemet-och-klimatet

NY KÄRNKRAFT LÖSER INTE KLIMATKRISEN

Jag kan sĂ€ga direkt att om kĂ€rnkraft hade varit en lösning för klimatet hade jag varit för, jag var faktiskt positiv till kĂ€rnkraft en gĂ„ng i tiden. Innan jag utbildade mig till energiingenjör, och fick lite djupare kunskaper i Ă€mnet. KĂ€rnkraft Ă€r tvĂ€rtemot vad mĂ„nga tror en vĂ€ldigt ineffektiv energikĂ€lla, kostnaden Ă€r ca 2 till 3 gĂ„nger sĂ„ hög som ny vindkraft. och den tar 10-20 Ă„r att bygga, sĂ„ vi har varken rĂ„d eller tid med kĂ€rnkraften som klimatlösning, och dĂ„ har vi inte ens gĂ„tt in pĂ„ frĂ„gor om sĂ€kerhet, förvaring av radioaktivt avfall och uranbrytning


KÀrnkraft Àr dyrt:

radikalt-dyrare-elpris-med-kd-s-karnkraft

nya-reaktorer-skulle-krava-gigantisk-investering

energiforskaren-darfor-behover-vi-inte-karnkraft-i-framtiden

ny-vindkraft-billigare-an-ny-karnkraft

och farligt:

forskare-har-hittat-satt-att-rakna-pa-cancerrisk-efter-tjernobyl

De energikÀllor som framförallt har potential att förse vÀrlden med hÄllbar energi Àr förnybara kÀllor som sol och vind. Titta gÀrna pÄ den hÀr informativa filmen om varför:

https://www.youtube.com/watch?v=6zgwiQ6BoLA

Jag hade önskat att energidebatten snarare handlade om hur vi ska lösa de utmaningar vi faktiskt stÄr inför. Hur skapar vi ett energisystem med mycket variabel produktion som fungerar Äret runt, och det har jag och Miljöpartiet Àgnat oss Ät de senaste Ären!

HÀr kan ni lÀsa resultatet av det arbetet och viktiga politiska reformer som vi anser behöver genomföras för att utveckla framtidens energisystem:

100_fornybar_energi_program.pdf

Jag kan ocksÄ tipsa om Naturskyddsföreningens rapport om hur ett 100 % förnybart och hÄllbart energisystem kan se ut. Men det Àr bara ett exempel, det kan sÄklart utformas pÄ mÄnga olika sÀtt.

fossilfritt_fornybart_flexibelt_-_framtidens_hallbara_energisystem.pdf

Tillbaka till bloggar >>