2021-11-04

Låt nästa val handla om miljön och klimatet

Det är mindre än ett år kvar till nästa val. Vi står inför en akut miljö- och klimatkris och vi måste göra allt vi kan för att ställa om.

Miljöpartiet de gröna har en vision om ett hållbart samhälle. Vi har en vision där vi inte bara vill fixa klimatet och miljön, vi vill också att det samhälle vi ställer om till ska vara mycket bättre, med fokus på jämlikhet, livskvalitet och att hela landet ska leva.

Klimathotet är inte längre en fråga för framtiden. Allt fler i Sverige och världen drabbas av extremväder och miljöförstöring. Människor, djur och natur blir lidande. Vi måste bli bättre på att ta hand om varandra och naturen. Men trots att mänskligheten nu står inför sitt kanske största hot genom tiderna, så har vi miljöpartister en plan, och vi håller på att genomföra den.

Vi sätter press på andra länder genom att agera i EU, dels genom att höja EU:s ambitioner för klimatet, men även genom att sätta press på stora utsläppare som Kina, Indien och Ryssland genom klimattullar. Men Sverige ska leda utvecklingen, vi behöver gå över till 100 % förnybar energi, producera mer klimatsmart nära mat från ekologiska jordbruk, minska överkonsumtionen, rädda de sista ur- och naturskogarna, ställa om till fossilfria transporter, förkorta arbetstiden, införa en cirkulär ekonomi samt öka jämlikheten och jämställdheten. Och, inte minst förändra så att målet med samhället är välmående, hälsa och hållbarhet. Det viktiga arbetet vill jag fortsätta att bidra till som ledamot av Sveriges riksdag.

Jag vill göra allt jag kan för att genomföra mer grön politik som faktiskt möter de utmaningar vi står inför. Nu måste vi hjälpas åt – du har säkert redan börjat. Kanske äter du redan mer vegetariskt, konsumerar smartare eller kanske har du satt upp solceller på taket. Tillsammans, med din insats och en smart och handlingskraftig politik, kan vi gå från klimatkatastrof till ett fossilfritt välfärdssamhälle.

Låt valet handla om vår gemensamma framtid, klimatet och miljön, solidaritet och medmänsklighet.

Linus Lakso (MP), riksdagskandidat för Miljöpartiet

Tillbaka till bloggar >>