
2017-05-20
Inför en glesbygdsbonus i bonus-malus systemet!

En av de största utsläppskällorna i Sverige är transportsektorn och vi vet att en höjd koldioxidskatt är ett effektivt styrmedel, men alternativen till bilen varierar över landet. Som en åtgärd för att nå målet om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030 planerar regeringen att införa ett så kallat bonus-malus-system 2018.
(I korthet går det ut på att bilar som släpper ut lite koldioxid får en bonus vid inköp, men i stället för att finansieras med skattemedel så finansieras bonusen genom en höjd skatt på bilar som släpper ut mycket koldioxid. På så sätt skapar man ett starkt incitament för nybilsköpare att välja en bil som går på i el eller förnybara drivmedel.)
Det finns många åtgärder som är nödvändiga för att minska fossilberoendet. Att bygga städer för människor och cyklister i stället för bilar. Mer och bättre cykelvägar i hela landet, rusta upp och bygg ut tåget. Människor i städer kan helt skippa bilen, och istället förlita sig på kollektivtrafik, elcyklar, bilpooler och andra smarta transportlösningar.
Även i gles- och landsbygd finns det mycket man kan göra för att minska bilberoendet. Bilpooler, samåkning, att använda den kollektivtrafik som finns osv. Men att helt skippa bilen i glesbygden skulle vara svårt för många. Vi borde därför se till att den som har svårast att minska bilberoendet har bäst möjlighet att byta till biogasbil eller elbil. Att ha elbil på landsbygden kommer snart att vara fullt möjligt, med räckvidder på mellan 35 och 100 mil för nya modeller.
Därför bör man utreda möjligheten att införa en “glesbygdsbonus” i bonus-malus-systemet. Låt säga att boende i glesbygden får 50-100% högre bonus. Beroende på vilka nybilar som köps under året kommer bonus och avgift i systemet att variera, men bonusen skulle alltid bli högre för den som bor i glesbygd. Bonusen bör liksom supermiljöbilspremien även innefatta leasing, så att det inte heller är ett problem att människor inte har råd att köpa en egen bil.
Notera att detta inte är en subvention till bilen som supermiljöbilspremien är. Bonusen finansieras fortfarande av den avgift som läggs på de mest miljödåliga bilarna. Vilket leder till att det blir ännu mindre lockande att välja en törstig fossildriven bil.
Systemet har primärt ett par fördelar:
1. Det öppnar upp för en höjd koldioxidskatt. Om de som har svårast att bryta sitt fossilberoende har möjlighet att byta till elbil försvinner ett vanligt motargument mot höjd koldioxidskatt.
2. Det påskyndar omställningen till en fossilfri fordonsflotta ytterligare. Forskning visar att det speciellt vid köptillfället påverkar valet av klimatvänlig respektive icke klimatvänlig bil om en stor skillnad finns mellan ”bonus och malus”. En glesbyggdsbonus skulle öka denna skillnad och påskynda omställningen till fossilfritt.
Vän av ordning frågar sig antagligen genast, men hur ska detta gå till? Vem ska bestämma vad som är glesbygd och inte? Och hur ska man förhindra att bonusen missbrukas?
Detta är så klart frågor som man måste titta närmare på, men faktum är att det redan finns olika definitioner på både glesbyggd och landsbygd som används i andra syften. Inom lantbruket finns det dessutom också differentierade investeringsstöd beroende på var i landet man bor, (som administreras av länsstyrelsen). Liknande system finns alltså och dessa definitioner kan nyttjas i utformningen av ett bonussystem för gles- eller landsbygdsboende.
Andra begränsningar skulle också antagligen behöva vara att man bara får nyttja bonusen en gång var tredje år till exempel, och att den är personlig, så att man inte kan agera någon slags "langare". Att man varit bosatt på orten i minst två år. (Att vara skriven på annan ort än där man bor är redan idag olagligt). Att man måste betala tillbaks bonusen om man säljer bilen inom 3 år. Samt att det finns begränsningar hur man kan låna ut bilen.
Funkar det? Man kan ju i alla fall fråga sig varför inte många svenskar åker till Norge, som har ett mycket förmånligt system, och köper elbil. Norge har liknande begräsningar som jag nämner ovan, och det verkar fungera.
Tillbaka till bloggar >>